Christian Wulff blev kortvarig på sin post som Tysklands president: 30 juni 2010 - 17 februari 2012.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Korruptionsanklagelser tvingar bort Tysklands president

Efter en våg av anklagelser avgick den tyske presidenten Christian Wulff på fredagen. Beskedet är ett tungt bakslag för Angela Merkel.

Tyskland skakades på fredagen av en korruptionsaffär på högsta politiska nivå. Inte minst den tyska förbundskanslern Angela Merkel som personligen gick i god för Christian Wulffs kandidatur 2010 är i dag politiskt drabbad.

Wulffs tid som president har kantats av skandaler och anklagelser om maktmissbruk.

Åklagarmyndigheten i Hannover meddelade på torsdagen att den inleder en utredning om ett eventuellt brott som Wulff ska ha begått under sin tid som regeringschef i den tyska delstaten Niedersachsen. Dessutom ska hans rättsliga immunitet upphävas.

Utredningen gäller ett fall där Christian Wulff ska ha fått ett bostadslån av en fru till en rik bekant. Han ska dessutom ha hotat den tyska tidningen Bild att inte publicera en artikel där han ska ha ljugit om affären.

Presidentposten i Tyskland är endast ceremoniell och utövar ingen politisk makt. Presidenten väljs av förbundsdagen – alltså det tyska parlamentet.