Jonas Sjöstedt i riksdagens EU-nämnd i januari 2012.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Jonas Sjöstedt: Jag håller med den borgerliga regeringen

Miljarder av skattemedel hamnar fel och rinner mellan fingrarna på byråkratin i Bryssel. Därför är det mycket rimligt att inte ge EU-kommissionen ansvarsfrihet. Det skriver Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

När jag satt i EU-parlamentet slog det mig ibland att ledamöter bytte lojalitet. Istället för att vara sina väljares företrädare i EU så blev de EU:s företrädare mot sina väljare. De såg som sin uppgift att alltid försvara och förklara varför det EU gjorde var klokt eller varför ännu mer makt skulle överföras till unionen.

Detta påmindes jag om när jag läste den svenske socialdemokraten Göran Färm uttala sig på Europaportalen. Han kritiserar regeringen för att den inte vill ge EU-kommissionen ansvarsfrihet. Han kritiserar regeringen för att den inte vill ösa in mer pengar i EU:s budget. Men i de frågorna håller jag som vänsterpartist mer med vår borgerliga regering än med socialdemokraten Färm.

EU är notoriskt dåligt på att ta hand om skattebetalarnas pengar. Miljarder hamnar fel och rinner mellan fingrarna på byråkratin i Bryssel. Varje år påpekas en hel katalog med direkta felaktigheter av EU:s revisionsrätt. Hade EU varit en normal idrottsförening så är frågan om styrelsen hade fått ansvarsfrihet. Nu har felen blivit ännu fler och Sverige tänker därför motsätta sig att EU-kommissionen ges ansvarsfrihet. Mycket rimligt tycker jag.

Färm (S) har gjort sig känd som en parlamentariker som gärna ökar kostnaderna i EU trots att unionen slösar med sina medel och ofta har svårt att använda upp dem. Det samtidigt som nedskärningarna slår stenhårt i medlemsländerna, ofta på direkt diktat från Bryssel. EU borde föregå med gott exempel och skära rejält i utgifterna för att på så vis lätta på börderna för tyngda medlemsländer som behöver satsa på hemmaplan.

 

Jonas Sjöstedt

Partiledare (V)