Georgios Karatzaferis efter ett tidigare möte med den grekiske presidenten. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekiskt regeringsparti hoppar av sparprogram

Ledaren för nationalistiska extremhögerpartiet Laos, Georgios Karatzaferis, annonserade på fredagen att hans parti inte kan stöda nedskärningarna.

Utspelet kom efter att Georgios Karatzaferis träffat den grekiske presidenten Károlos Papoúlias på fredagsförmiddagen.

– Grekland klarar sig inte utanför euron men väl utan den tyska stöveln, sade Georgios Karatzaferis på en presskonferens.

– Om vi vill att det ska gå framåt måste Poul Thomsen bli persona non grata i Grekland, sade Karatzaferis och syftade på den Internationella valutafonden IMF:s chefsförhandlare.

De två kvarvarande partierna, borgerliga Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok, i den grekiska regeringskoalitionen har dock den majoritet i parlamentet som krävs för att långivarnas sparprogram ska kunna röstas genom på söndag – ett av de villkor som ställts på Grekland för att de ska få ett nytt krislån.

Georgios Karatzaferis lovade dock att låta partiets fyra ministrar i regeringen sitta kvar om premiärminister Lucas Papademos vill det.

Avhoppet kan tolkas som ett sätt för Laos att försöka fiska röster i det stundande parlamentsvalet som väntar i Grekland i april.

I det senaste grekiska valet 2009 fick Laos 5.6 procent av rösterna vilket gav dem 15 av 300 platser i landets parlament.