Hoppa till artikelns andra spalt.

Krispolitiken pressar upp momsen i EU

I år förutspås momsen öka med en procentenhet.

De senaste två åren har den genomsnittliga momsen i EU-länderna ökat från 19 till 20 procent. Under 2012 förutspås den öka ytterligare en procentenhet till 21 procent. Höjningen kostar varje hushåll i EU 500 euro. Det visar siffror som den internationella konsultgruppen TMF tagit fram.

– Europeiska länder är desperata att bevisa att de kan få ned sina statsskulder för att lugna finansmarknaden. Skatter på konsumenter - moms - är ett snabbt och billigt sätt att visa investerarna att man menar allvar med att tackla inhemskt motstånd mot åtstramningar, kommenterar Richard Asquith, chef för TMF-gruppens momsavdelning, höjningen.

Frankrike och Österrike har sagt att de tänker höja momsen under 2012 efter att de för två veckor sedan fick sina kreditbetyg nedvärderade av kreditvärderaren Standard & Poor’s.

Moms, eller mervärdesskatt, är en skatt på varor och tjänster som betalas av konsumenten. Moms är så kallad regressiv skatt vilket innebär att låginkomsttagare betalar en procentuellt större del av sin inkomst i moms än en höginkomsttagare om de konsumerar samma vara.

I Sverige har standardmomsen sedan 1990 varit 25 procent.