Hoppa till artikelns andra spalt.

Danmark säger nej till finansiell transaktionsskatt

Uttalandet kommer samtidigt som Angela Merkel uttrycker försiktig optimism.

När förhandlingarna om en europeisk skatt på finansiella transaktioner precis kommit upp på förhandlingsbordet uttycker Danmark, som vid årsskiftet tog över som ordförandeland i EU, sin skepsis till ett sådant förslag.

– Man riskerar att tappa tillväxt och även riktigt många jobb enligt kommissionens egen utvärdering. Så i verkligheten blir det dåligt för oss alla. Europa behöver tillväxt, inte offra tillväxt, sade den danska ekonomi- och inrikesministern Margrethe Vestager till dagstidningen Berlingske på tisdagen.

Uttalandet kom en dag efter att den tyska förbundskanslern Angela Merkel på måndagen för första gången ställt sig positiv inför förslaget om en finansiell transaktionsskatt.

Danmark sällar sig till kritikernas ringhörna där redan Sverige och Storbritannien står.

I morgon torsdag ska den tyske finansministern Wolfgang Schäuble träffa sin franske kollega François Baroin för att diskutera bland annat den finansiella transaktionsskatten i EU.

I EU-parlamentets ekonomiutskott fanns ett brett stöd för en sådan skatt när frågan diskuterades på måndagen.

En finansiell transaktionsskatt är tänkt att dels minska risktagandet i den finansiella sektorns, dels ge skattepengar till EU och medlemsländerna.