Fredrik Reinfeldt (M). Arkivbild

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt: Stryp EU-stöd till misskötta länder

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) anser att den ekonomiska krisen kan och ska lösas med befintliga verktyg.

Inga fördragsförändringar men gärna EU-sanktioner mot de länder som inte sköter sin ekonomi. Det var den svenske statsministern, Fredrik Reinfeldts (M), budskap när han träffade EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, och Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy under måndagen och tisdagen.

– Vi vill ha åtgärder som verkar tidigt och tydligt och helst automatiskt mot länder som missköter sig snarare än att göra stora, drakoniska förändringar i fördrag eller strukturer, sade Reinfeldt till journalister i Bryssel på tisdagen.

– Detta kan göras inom nuvarande fördrag och vi vill att Van Rompuy och Barroso går genom det och ser vad som kan göras, sade han.

Enligt Reinfeldt ska länder som inte håller koll på sin ekonomi inte få utbetalningar från EU:s strukturfonder och jordbrukssubventioner.

– Misskötsel bör kopplas till EU-systemet, snarare än till sanktioner mot medlemsstaternas budget, sade Reinfeldt.

Statsministern menade att krisen beror på tre faktorer: en ofullständigt hanterad finanskris, strukturellt svag konkurrenskraft och statsfinansiella problem i vissa länder, inte på euron i sig.

– Vi tror att svaren på dessa problem finns i EU2020-strategin och i sexpacket, sade han.

EU2020-strategin handlar om att stärka EU:s konkurrenskraft och det så kallade sexpacket innebär en ökad övervakning att medlemsländerna håller koll på sina finanser och inte överskrider budgetmål.

Både José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy håller just nu på med att ta fram förslag på hur finanskrisen ska stoppas. Ett av dessa förslag, hårt drivet av Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, är en fördragsförändring för att bättre kunna övervaka och ändra i euroländernas budgetar innan de röstas genom i de nationella parlamenten.