Arkivbild. Premiärminister Julia Tymosjenko på besök hos statsminister Fredrik Reinfeldt 2008.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oppositionsledare ber EU samarbeta med Ukraina

Den  tidigare premiärministern Julia Tymosjenko ber EU att fortsätta samarbetet med Ukraina och förhandla färdigt det gemensamma samarbetsavtalet.

Från sin cell i Lukjanivskafängelset bad Tymosjenko på onsdagen i ett brev EU att fortsätta avtalsförhandlingarna med Ukraina.

Bryssel har bromsat upp de nästa avklarade förhandlingarna med Kiev som svar på att den nuvarande regeringen dömt och fängslat Julia Tymosjenko på tvivelaktiga grunder.

Hon skriver i sitt brev att skrota avtalet vore en tragedi som skulle förmörka Ukrainas framtid i årtionden.
– Jag kan inte se mitt lands europeiska framtid skadad av någon anledning, allra minst för min bekvämlighets skull, säger Julia Tymosjenko rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det planerade toppmöte den 20 oktober mellan Ukrainas president Viktor Janukovitj och EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy ställdes plötsligt in som ett politiskt svar på fängelsedomen mot Julia Tymosjenko. Syftet med mötet var att räta ut de sista frågetecknen innan ett avtal om fördjupat ekonomiskt och politiskt samarbete mellan EU och Ukraina skulle undertecknas i december. Ett avtal som oppositionsledaren nu vädjar för.