Hoppa till artikelns andra spalt.

Finland gav upp Schengenmotstånd

Finland drog i dag tillbaka sitt veto mot Rumänien och Bulgarien. Nu är det bara Nederländerna som stoppar de två staterna från medlemskap i gränssamarbetet.

Efter diskussioner med sin finske kollega kunde den rumänske utrikesministern Teodor Baconschi på måndagen meddela journalister på plats i Helsingfors att Finland nu gått med på att släppa in de båda länderna i gränssamarbetet.

Tillsammans med Nederländerna har Finland hotat att lägga in sitt veto mot att Bulgarien och Rumänien ska få bli fullvärdiga medlemmar i Schengen-samarbetet. Schengen garanterar EU-medborgare fri rörlighet över gränserna.

Gränserna mellan Bulgarien, Rumänien och övriga EU-länder kommer, om Nederländerna ger med sig, att öppnas i juli nästa år.