Hoppa till artikelns andra spalt.

Britter vill byta arbetsrätt mot fördragsändringar

Storbritanniens premiärminister David Cameron har lovat att ha en positiv inställning till en eventuellt kommande ändring av fördraget som Tysklands förbundskansler Angela Merkel driver på. Men i gengäld vill han ha ett förstärkt brittisk undantag från EU:s arbetstidsregler.

En kohandel mellan Storbritannien och Tyskland ska ha skett i samband med fredagens toppmöte mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister David Cameron, rapporterar The Guardian på måndagen.

EU:s skyddslagstiftning som begränsar arbetsveckan till 48 timmar har länge varit en nagel i ögat på brittiska regeringar oavsett partifärg. I dag har Storbritannien och en grupp andra länder undantag (opt-out) från 48-timmarsregeln och kan förlänga den till 65 timmar per vecka. Det finns inga detaljer kring den tysk-brittiska uppgörelsen men sannolikt vill David Cameron ha ett ännu starkare undantag för Storbritanniens räkning.