Ledaren för Slovakiens Socialdemokrater Robert Fico kan bli ny premiärminister.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovakien väntas ompröva krisfond

Slovakiens regering föll efter att parlamentet röstat nej till förstärkningen av euroländernas krisfond. Slovakiens Socialdemokrater  röstade nej till krisfonden men kan ändra sin röst i en ny omgång senare i veckan, vilket skulle bana väg för ett slovakiskt ja.

Slovakiens regering förlorade sent på tisdagskvällen dubbelt. I en omröstning där både Slovakiens godkännande av eurozonens krisfond EFSF och regeringen själv stod på spel lade 55 av ledamöterna i parlamentet en ja-röst, nio röstade nej medan 60 avstod. Det innebär att regeringen, med premiärminister Iveta Radicova i spetsen, inte längre har parlamentets förtroende och måste lämna över makten samtidigt som osäkerheten kring krisfonden kvarstår.

Det lilla nyliberala regeringspartiet Frihet och Solidaritet valde att lägga ner sina röster eftersom de ansåg att Slovakien inte kan bidra med lån till Grekland, som de menar är ett rikare land med dåligt skött ekonomi. Men redan på torsdag eller fredag kan parlamentet rösta igen om krisfonden.

Socialdemokraternas ledare Robert Fico, som i går lade ner sina röster, har sagt att han och hans parti kommer att rösta ja i en ny omröstning, när regeringen har fallit. Slovakien skulle då bli det 17:e och sista landet att godkänna förändringarna av den stärkta krisfonden.

– Jag är säker på att vi har alla länders underskrifter till den 23:e oktober, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och syftade på det datum då ett EU-toppmöte hålls i Bryssel.

Även ordföranden för EU-kommissionen José Manuel Barroso och för Europeiska rådet Herman Van Rompuy uppmanade det slovakiska parlamentet att agera snabbt.

– Vi är fortsatt övertygade om att de slovakiska myndigheterna och parlamentet är fullt medvetna om den avgörande betydelsen av en utökad och mer flexibel EFSF för att bevara den finansiella stabiliteten i euroområdet.

– Vi uppmanar alla partier i det slovakiska parlamentet att höja sig från den kortsiktiga politiken och ta vara på nästa tillfälle att snabbt anta det nya avtalet, sade Barroso och Van Rompuy.

Slovakiens president Ivan Gasparovic kan nu utse en ny person för att försöka forma en regering eller utlysa nyval. Socialdemokraternas ledare Robert Fico står först i kön för att leda regeringssamtalen.