Silvio Berlusconi och Angela Merkel måste ta nya beslut före onsdagens toppmöten.

Bild: EPP

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU väntar på Tyskland och Italien

Efter tre dagars mötesmaraton tar Bryssel en paus innan diskussionerna fortsätter på onsdag. Istället hamnar Tyskland och Italien i fokus de kommande två dagarna. På måndag efter lunch informerar förbundskansler Angela Merkel parti- och gruppledarna i den tyska förbundsdagen om utgången från söndagens toppmöte. 

Innan Merkel åker till Bryssel igen på onsdag måste budgetutskottet, eller eventuellt hela förbundsdagen, ha givit henne och hennes finansminister Wolfgang Schäuble ett mandat att säga ja till nya uppgörelser med EU-kretsen. Det meddelade Merkels stab på måndagen.

– Målet är att budgetutskottet har tillräckligt konkreta underlag för att kunna ta ett beslut, sade talespersonen Steffen Seibert.

Det handlar dels om hur man ska ge Europas banker nytt kapital – det talas om 110 miljarder euro – och om hur krisfonden EFSF ska kunna bli större utan att man utökar garantierna, som i Tysklands fall redan ligger på 211 miljarder euro. Två modeller diskuteras flitigast just nu. Antingen att krisfonden EFSF fungerar som en försäkring för en del av de lån som länder med sviktande ekonomier tar, eller att länder utanför EU lockas att investera i fonden, exempelvis Norge.

Efter den tyska författningsdomstolens utlåtande från i somras om hur maktöverflyttning från Berlin till Bryssel ska få ske, tvingas Merkel att förankra alla beslut som kan påverka budgeten i förbundsdagen. Och diskussionerna där sätter nytt tryck på regeringskoalitionen mellan kristdemokratiska CDU/CSU och liberala FDP.

Flera CDU-politiker sade på morgonen att man väntar sig en snabb överenskommelse, medan ledaren för systerpartiet CSU Horst Seehofer menade att man hade förbigåtts i diskussionerna inför den gångna helgens toppmöten och att det var ett medvetet drag av Merkel.

Regeringspartierna väntas ändå att ge Merkel grönt ljus, vilket även Socialdemokraternas partiledare Sigmar Gabriel väntas göra – men utan entusiasm.

– Idén om att man skapar mer pengar ur en fond med lite pengar, tilltalar inte de flesta och inte mig heller, sade han på måndagen.

De Gröna i Tyskland vill inte att Merkel säger ja till någon uppgörelse innan det är klart med en finansskatt. Ordföranden Jürgen Trittin vill också att Frankrike och Tyskland slutar förhandla med bankerna om hjälpen till Grekland utan istället sätter ner foten.

– Politken måste tvinga bankerna att skriva ner skulderna för Grekland, sade han i Berlin på måndagen.

Samtidigt, i en annan del av Europa, har Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kallat till ett extra regeringsmöte på måndag kväll. Till toppmötet på onsdag måste han presentera nya åtgärder, på uppmaning av de övriga EU-ledarna. En av dem tycks bli att höja pensionsåldern ytterligare.

– I Europa talar man om lika pensionsålder för alla på 67 år. Jag ska ta upp det med med Lega Nord, sade Berlusconi i går kväll, och syftade på sin koalitionspartner. Lega Nord är dock emot reformer av pensionssystemet. I dag ligger den på 65 år för män i Italien och 60 för kvinnor, den sistnämnda är dock på väg upp.

Men EU kräver mer än så. På måndagen sade EU-kommissionär Olli Rehns talesman att Rehn vill se ”ett omfattande reformprogram med ett klart och tydligt tidsschema som kan övertyga de europeiska kollegorna”.