Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovakisk regeringskris hotar euron

Regeringskoalitionen i Slovakien riskerar att spricka i ett bråk om eurozonens räddningsfond. Krisen äventyrar också eurosamarbetets framtid.
 

Slovakien kan bli den tuva hela eurosamarbetet faller på. På måndagen misslyckades fyrpartikoalitionen som regerar landet att komma överens om när man ska rösta om reformerna av eurozonens lånefond EFSF, som euroländerna tog beslut om den 21 juli i år.

Det liberala partiet Frihet och Solidaritet (SaS) vill på inga villkor godkänna förändringarna av EFSF som det kallar ”en väg mot socialism”, skriver tidningen The Slovak Spectator. Om förhandlingarna inte lyckas finns det en risk att regeringen faller, säger finansminister Ivan Miklos.

Oppositionen har sagt att den i princip är för EFSF-reformerna, men kommer inte att rösta ja förrän regeringen har ordnat en egen majoritet. Alla partier är överens om att landet ska bli det sista att ta beslutet. Slovakien var också sist ut att godkänna skapandet av EFSF och valde att inte delta i den första låneomgången till Grekland på 110 miljarder euro förra året.