Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryskt-ukrainskt gaskrig runt hörnet

Tonen mellan Ryssland och Ukraina hårdnar. Ukraina hotar nu att stämma Ryssland om landet inte får lägre gaspriser medan Ryssland vill ta över Ukrainas gasnät.
 

Ryssland och Ukraina ligger åter i luven på varandra och det är som tidigare gasfrågan som ligger bakom. Med vintern runt hörnet kräver Ukraina att landets dyra avtal med den ryska statliga gasjätten Gazprom omförhandlas. Annars kommer man att gå till domstol.

– Du sätter oss i ett hörn och det finns bara en väg ut – att vi bryter kontraktet, sade Ukrainas premiärminister Mykola Azarov i tidningen Korrespondent i veckan med hälsning till Rysslands premiärminister Vladimir Putin.

Ryssland har i sin tur erbjudit att sänka priserna, men endast om Ukraina går med i Rysslands tullunion och säljer 50 procent av sitt energibolag Naftogaz till Ryssland. Det vägrar Ukraina gå med på.

Enligt nyhetsbyrån Interfax träffas Ukrainas president Viktor Janukovitj och hans ryske kollega Dmitri Medvedev i dag i Tadzjikistan för att tala gas.

Ukrainas premiärminister Azarov meddelade även på fredagen att han räknar med att skriva under ett frihandelsavtal med EU innan årets slut. Ukraina förhandlar också om ett så kallat associeringsavtal med EU om djupare samarbeten inom en mängd politiska områden.