Föreningslivet får nu stöd av EU-parlamentets ekonomiutskott för att slippa momsen.

Bild: Kullez

Hoppa till artikelns andra spalt.

Föreningslivet får stöd i momsfråga

Inför ett allmänt momsundantag för ideella organisationer i EU. Det föreslår Europaparlamentets ekonomiutskott.

På torsdagen antog ekonomiutskottet ett förslag från bland andra svenska, finska och danska europaparlamentariker att de länder som vill ska få behålla momsfrihet för ideella organisationer, allt för att stärka civilsamhället. Därmed går man emot EU-kommissionen som nu håller på med en översyn av momssystemet i EU.

– Inför utskottet var kommissionär Algirdas Semeta närmast arrogant och verkade inte alls engagerad i frågan. Men nu måste kommissionen inse att om det finns en politisk majoritet hos lagstiftaren som säger att det här är viktigt. De borde få kommissionen att känna sig tvungen att lägga ett förslag så att det kan möjliggöras för föreningar att vara momsbefriande, säger den finska europaparlamentariker Carl Haglund, Svenska folkpartiet, till Europaportalen.

Tidigare i år avslog EU-kommissionen Sveriges begäran om en gräns på en miljon kronor för när föreningar ska börja redovisa moms. Sedan dess försöker Sverige tillsammans med bland andra regeringarna i Finland och Danmark få EU-kommissionen att ändra sig.

Troligtvis i oktober kommer Europaparlamentet att ta ställning till ekonomiutskottets förslag. Parlamentets beslut är rådgivande och är ett svar på EU-kommissionens grönbok om momsens framtid.