Hoppa till artikelns andra spalt.

Finland och Nederländerna stoppar Bulgarien och Rumänien

Bulgarien och Rumänien hålls fortsatt utanför Schengensamarbetet efter motstånd från Nederländerna och Finland.

Sverige drev linjen att Bulgarien och Rumänien skulle få släppas in.

– Det är viktigt att om man har regler, och det har vi i Schengen, ska det prövas om man uppfyller reglerna.  En rapport vi har fått visar att Bulgarien och Rumänien gör det och då ska de följaktligen också komma med, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Men Finland och Nederländerna stoppade beslutet. De menar att Bulgarien och Rumänien ännu inte har en tillräckligt pålitlig gränskontroll på grund av graden av korruption. Det polska ordförandeskapet hade till dagens möte lagt fram en kompromiss som skulle låta de båda länderna gå med stegvis, där flygtrafiken skulle omfattas av Schengenreglerna först. Men även det sade Nederländerna och Finland nej till.

Det polska ordförandeskapet var mycket besviket på blockeringen.

 – Löftet som gavs till Rumänien och Bulgarien när de anslöt sig till i EU om att få gå med i Schengen har i dag brutits. Den sorgliga slutsatsen vi kan dra av detta säger mycket om ömsesidigt förtroende mellan medlemsländerna, sade den polske inrikesministern Jerzy Miller.

Finlands och Nederländernas regeringar har kritiserats för att genom sitt agerande ge inflytande åt partier med en främlingsfientlig agenda i respektive land. Men att Sannfinländarnas framgångar skulle ha påverkat Finlands beslut förnekades av den finländske inrikesministern Päivi Räsänen.

Frågan kommer nu att tas upp på EU-toppmötet i mitten av oktober. Men dörren för Bulgarien och Rumänien är stängd i minst ett halvår till.