Upphovsrätten för Tommy Steele-skivor förlängs med 20 år.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Splittrat EU förlängde upphovsrätten

EU:s ministerråd tog i dag beslut om att förlänga skyddstiden för inspelad musik från 50 till 70 år, trots motstånd från Sverige, i en mycket jämn omröstning.

EU:s ministerråd tog i dag ett formellt beslut om att förlänga upphovsrätten för inspelad musik från 50 till 70 år, något Europaportalen rapporterade om i förra veckan. Motståndarna till höjningen, däribland Sverige, hade hoppats på att något land skulle ändra sig efter EU-ambassadörernas beslut i onsdags, men så blev det inte.

Finland var ett av de länder som Sverige inte lyckades övertyga. EU-minister Alexander Stubb meddelade strax före mötet att Finland stöder förlängningen.

– Vi kommer att rösta för. I USA har du 90 år, kommissionens ursprungliga förslag var på 85 år om jag inte minns fel…

95 år…

– Ja, 95, och nu har vi kommit ner till 70. Vi tycker det är en ganska bra balans.

Många menar att det bara gynnar de stora skivbolagen och inte artisterna.

– Nu tjänar ju de artisterna som lever länge på det här också. Jag tycker det är en viktig fråga, men kanske inte just nu den allra viktigaste, säger Alexander Stubb till Europaportalen.

Sverige, Tjeckien, Slovakien, Luxemburg, Rumänien, Slovenien, Belgien och Nederländerna röstade emot beslutet medan Österrike och Estland lade ner sina röster. Hade endast ett land till lagt ner sina röster hade beslutet inte gått igenom.

Förlängningen innebär att rättigheterna till inspelningar från 60-talet inte släpps fria, vilket gör det dyrare för radiostationer och andra aktörer att spela musik. EU-parlamentet tog samma beslut redan för drygt två år sedan och svenska EU-parlamentariker hade hoppats på att kunna ompröva beslutet i höst, men begäran slogs ner.

Förlängningen av skyddstiden ska vara införd i alla EU:s länder om två år.