Hoppa till artikelns andra spalt.

151 EU-politiker kräver kommissonärs avgång efter ”flaggskandal”

151 EU-parlamentariker kräver att den tyska EU-kommissionären Günther Oettinger antingen ber om ursäkt eller avgår för uttalandet han gjorde förra veckan.

I fredags gav Oettinger en intervju till tyska tabloidtidningen Bild. Där nämnde han ett förslag som går ut på att man skulle hissa flaggorna på halv stång för de länder som inte sköter sin ekonomi i EU. 

– Det vore bara en symbolisk handling, men skulle ha en hög avskräckande effekt, säger Oettinger i tidningen.
 
151 EU-parlamentariker har skrivit under ett brev till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso där de kräver att Oettinger antingen ber om ursäkt, eller avgår.
 
”Våra medborgare är stolta över att se sitt lands flagga vaja sida vid sida – och med lika värde – som sina EU-vänners flaggor. Varje sann pro-europé är stolt över att se alla våra flaggor vaja sida vid sida, "förenade i mångfalden", i såväl goda som dåliga tider. Den som föreslår något annat sätt har misslyckats med att förstå vad de europeiska idealen handlar om och är olämplig att vara EU-kommissionär”, lyder ett utdrag ur brevet.

Fotnot: Läs brevet här (pdf).