Arkivbild: Finlands statsminister Jyrki Katainen, Angela Merkel och Nicolas Sarkozy. Oeniga om garantier för greklandslån.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Finland på kollisionskurs mot euroländerna

Den finska regeringen står fast vid kravet på omfattande garantier för Greklandslån. Kritiken mot ett finskt undantag växer sig allt starkare hos andra euroländer.

 Det blåser allt mer kring Finland och det avtal om lånegarantier som förhandlats fram med Grekland. Euroländernas finansministrar har satt ner foten och säger nej till det finsk-grekiska avtalet, rapporterar tyska Handelsblatt på torsdagen. Innehållet i avtalet är ännu inte offentligt men enligt finska medieuppgifter kräver Finland lika mycket i kontanter som Grekland får i lån av Finland. Det betyder i praktiken inte bara att Finland inte bidrar med något till Grekland utan att de har förhandlat fram en modell som kan äventyra euroländernas hela låneupplägg.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har i veckan motsatt sig avtalet. Samtidigt kräver Nederländerna, Österrike och Slovakien samma uppgörelse som Finland fått. Risken blir då att det grekiska nödlånet som ska täcka höstens utgifter för det närmast bankrutta landet tappar i värde då betydande belopp måste knytas till garantier.

Men den finska regeringen slår tillbaka.

– Vårt krav har skrivits ner i protokollet efter två EU-möten. De andra länderna har alltså två gånger principiellt gett sitt bifall till vårt säkerhetskrav. Det kan inte ha överraskat någon, säger finansminister och socialdemokraternas partiordförande Jutta Urpilainen i dag till tidningen Hbl.fi

Kravet på lånegarantier drevs hårt av de finska socialdemokraterna i vårens riksdagsval. Sedan partiet fick finansministerposten i den nybildade koalitionsregeringen var det bara att fortsätta på den inslagna vägen. Strategin är tänkt att tillfredställa två helt olika intressen. Dels den euroskeptiska hemmaopinionen där de främlingsfientliga och EU-negativa  Sannfinländarna haft stora framgångar och dels att hålla ihop enigheten inom eurogruppen och slippa vara det land som säger nej och därmed äventyrar hela den grekiska räddningsaktionen.

Frågan är vem som får vika sig först: Finland eller Tyskland. Om regeringen backar kan de alltid säga att de slogs för sin sak med att de till slut tvingades slå till reträtt för att rädda Finlands anseende. Skulle dock socialdemokraterna driva kravet så att Finland inte kan stödja euroländernas räddningslån riskerar de att spräcka regeringen och tvinga fram nyval.

– Det är otvetydigt en fråga som fäller regeringen med tanke på vad åtminstone Samlingspartiet och SFP tycker i denna fråga, säger Göran Djupsund finländsk professor i statsvetenskap till nyhetssajten Yle.fi