Hoppa till artikelns andra spalt.

Två miljarder för gurkförluster

EU-bönder ska få närmare två miljarder kronor i ersättning för förlusterna efter Ehec-larmet som gjorde att försäljningen på grönsaker sjönk drastiskt. 

 

Beslutet togs av representanter för EU:s 27 medlemsländer i Bryssel i går, tisdag. EU-kommissionen hade först föreslagit en ersättning på 1,4 miljarder men efter protester från framför allt Spanien hade EU-kommissionär Dacian Ciolos dagen därpå hittat 600 miljoner till att dela ut. Spanien, Frankrike, Polen och Slovakien röstade emot paketet med motiveringen att stödet var för dåligt.

Bönderna får endast kompensation för de produkter som har kasserats, har de sålts till ett lägre pris än vanligt ges ingen ersättning.

– För gurkor blir ersättningen i runda slängar maximalt två kronor kilot, säger Tina Johansson på Jordbruksverket till Europaportalen.

Varje land ska nu rapportera in hur stora förlusterna har varit mellan den 26 maj och sista juni. Odlare i Spanien, Frankrike och Tyskland väntas få mest pengar tillbaka.

Enligt tyska myndigheter var det böngroddar som låg bakom spridningen av Ehec-bakterien, som de senaste veckorna har tagit 37 liv i Europa.