Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-öppning i svensk momsfråga

I slutändan kan förmodligen de flesta av Sveriges mindre ideella föreningar slippa behöva redovisa moms. Det framkom efter EU-kommissionens blixtvisit i Stockholm på torsdagen. 

EU:s skattekommissionär Algirdas Semeta träffade Anders Borg och riksdagens skatteutskott för att bland annat diskutera den uppmärksammade svenska momsfrågan för ideella föreningar. Efter mötet uttryckte båda sidor att en lösning som även i framtiden befriar ideella föreningar från att redovisa moms kan vara på väg. En modell kan vara att lägga en ekonomisk gräns för momsskyldighet baserat på hur mycket en förening omsätter, vilket skulle underlätta för de minsta föreningarna. Frågan är då var gränsen ska dras.

– Vi vet inte om vi kommer att hitta en lösning som till ett hundra procent löser alla frågor men det är vår ambition. Vi behöver mer exakt information från den svenska regeringen om hur föreningar fungerar och arbetar, säger Helena Scopio, nära medarbetare till kommissionären.

Tror du att det finns en lösning redan i år?

– Det är svårt att ange en tidsplan när vi ännu inte vet hur det svenska föreningssystemet fungerar, säger Helena Scopio.