Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Berlusconi: ”Adjö till kärnkraften”

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi säger hej då till kärnkraften efter italienarnas folkomröstning om dess framtid som avslutas i dag.

Redan ett par timmar innan folkomröstningen skulle avslutas gick Berlusconi ut med ett uttalande om resultatet.

– Som följd av omröstningen måste vi säga adjö till kärnkraften och satsa på förnyelsebara energikällor, sade Berlusconi strax efter att inrikesminister Roberto Maroni hade avslöjat att andelen italienare som röstat skulle nå 50 procent, gränsen för att omröstningen skulle vara giltig.

Maroni fick direkt kritik från oppositionen på grund av att han kommenterade valdeltagandet innan folkomröstningen var avslutad.  Oppositionen menade att han kunde påverka deltagandet till regeringens fördel.

Regeringen antog förra året en lag som gjorde det möjligt att bygga åtta nya kärnkraftsreaktorer. Det är den lagen folkomröstningen nu avskaffar. Italien avvecklade alla sina kärnkraftverk 1987 efter en folkomröstning.

I en parallell omröstning väntas italienarna också avskaffa den regel som gör det möjligt för regeringsmedlemmar, inklusive premiärministern, att skjuta upp sitt deltagande i rättegångar genom att hänvisa till ”viktiga arbetsåtaganden”.