Hoppa till artikelns andra spalt.

Youtubepropaganda mellan Portugal och Finland

Inför Finlands beslut om Portugals ekonomiska räddningspaket har ett propagandakrig brutit ut på Youtube.

På fredag väntas de finska partierna ta ett beslut om de ska stödja EU:s räddningspaket till Portugal eller inte. I ett försök att påverka finländarna har en propagandafilm i syfte att belysa Portugals storslagna historia skapats. I filmen påminner man också om hur Portugal hjälpte Finland under andra världskriget och att 60 procent av alla mobiltelefoner i Portugal är tillverkade av Nokia. 

Finland svarar med en egen film med diverse inslag av nationalromantik och som avslutas med orden "här hade vi kunnat håna er för den svåra ekonomiska situationen i Portugal. Det gör vi inte för våra tankar och hjärtan är med er". 

Se båda filmerna här ovan.
 

Fotnot: Den portugisiska filmen är gjord på uppdrag av de lokala myndigheterna i Cascais utanför Lissabon. Det framgår inte minst av att Cascais nämns tre gånger i filmen...