Arkivbild. Riksdagen kräver att EU-kommissionen omprövar förslaget om gemensam bolagsskattebas.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Riksdagen till EU: Rör inte våra skattekronor

Gemensamma regler för bolagsskatter i EU får inte innebära att svenska skatter hamnar i andra länder. Det bryter mot närhetsprincipen menar riksdagen.

I går beslutade en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, mot regeringens vilja, att kräva att EU-kommissionen omprövar sitt förslag om gemensamma regler för bolagsskatter i EU.

I debatten på onsdagen sade socialdemokraten Fredrik Olovsson att fördelningsnyckeln som ska beräkna hur bolagsskatten ska fördelas mellan EU-länderna går för långt och innebär en omflyttning av skatteintäkter och arbetstillfällen i EU.

– Därmed går man längre än vad man behöver göra för att få den inre marknaden, som ju är väldigt viktig, att fungera bättre, sade Fredrik Olovsson.

För att EU-kommissionen ska ompröva sitt förslag enligt EU regler om närhetsprincip krävs att nationella parlament i minst nio EU-länder begär det. Med gårdagens beslut har Sverige sammanlagt gjort fem invändningar mot förslag från EU-kommissionen, något som Europaportalen skrev mer utförligt om tidigare i veckan.