Hoppa till artikelns andra spalt.

Politiskt dödläge plågar Albanien

 

Efterdyningarna från de albanska lokalvalen ökade i veckan de politiska spänningarna i landet. Ännu finns inget slutresultat och oppositionen rasar mot vad de anser vara olagligt agerande från valkommissionen.

Borgmästarvalet den 8 maj i Albaniens huvudstad Tirana slutade med tio rösters övervikt för den socialdemokratiska kandidaten och partiledaren Edi Rama. Den jämna utgången fick centrala valkommissionen att räkna om röster som kan ha lagts i fel valurna.

Annons

Omräkningen har dragit ut på tiden och ännu finns inget officiellt slutresultat. Socialdemokrater som varit emot omräkningen gick i veckan ut och blockerade vägar i protest mot att valresultat inte offentliggörs.

Stridigheter kring valresultat har pågått sedan de nationella valen 2009 då högerpartiet Demokratiska partiet vann majoritet. Valresultatet accepterades inte av socialdemokraterna som svarande med att bojkotta det parlamentariska arbetet. Stridigheterna nådde sin kulmen i januari 2011 då fyra personer dödades i samband med oroligheter.

Det politiska dödläget innebär också att landets närmande till EU där de hoppas på ett medlemskap skjuts upp.