EU-politikern Sannfinländarnas Timo Soini kan efter helgens stora valseger väntas ingå i Finlands nästa regering.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sannfinländarna: Finlands EU-politik ska förändras

Stärkta av stora framgångar i helgens val kräver Sannfinländarna förändringar av Finlands Europapolitik – stödpaketet till Portugal vill man inte medverka i. De kommande regeringsförhandlingarna väntas bli svåra.

Sannfinländarnas stora framgång i det finska valet kommer att sätta spår i landets EU-politik. Det utlovade EU-parlamentarikern och partiledaren Timo Soini i en tv-intervju i statliga YLE på måndagen. Det rör framför stödpaketet till det krisdrabbade Portugal som stått i centrum under valkampanjen. Timo Soini betonade att finländarna inte ska behöva betala för andras misstag.

– Sannfinländarna räknar med att Bryssel hittar en lösning där Finland inte behöver bidra ekonomiskt om EU ställs inför situationen att den finska riksdagen kommer att rösta ner Portugals räddningspaket, säger Juha Jokela, specialiserad på EU-frågor vid Utrikespolitiska Institutet i Helsingfors till Europaportalen.

När den nyvalda finska riksdagen samlas efter påsk och det största partiet Samlingspartiet (Moderater) får presidentens uppdrag att bilda en majoritetsregering börjar det svåra förhandlingsarbetet att forma en ny regering.

En regeringsbildning som redan har fått stor uppmärksamhet i internationell press. Det hetaste tipset är en regeringskoalition mellan valets tre största partier: Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna.
Det omvärlden och inte minst finländarna själva frågar sig är hur ett EU-skeptiskt parti som Sannfinländarna ska kunna bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna och Samlingspartiet som både betecknas som tydligt EU-positiva.

– Även om Timo Soini inte har krävt att Finland ska lämna EU gör han ingen hemlighet av att han gärna ser att EU-projektet misslyckas. Olikheterna i EU-frågan är helt klart ett försvårande element i regeringsförhandlingarna. Det ska bli mycket intressant att se hur de tre formulerar sin EU-politik om de bildar regering, säger Juha Jokela.

Juha Jokela konstaterar att partierna kommer att kompromissa för att hitta ett gemensamt program men några större överraskningar tror han inte på.

– Det finns en stark kontinuitet i finsk EU-politik och jag tror att viss EU-kritik kommer att bakas in, men den övergripande politiken kommer inte att ändras, säger Juha Jokela.