Hoppa till artikelns andra spalt.

Efter kärnkraftsolycka i Japan ökar priser på utsläppsrätter

Priset på utsläppsrättigheterna steg med 5,5 procent i EU efter kärnkraftsolyckan i Japan. Tyskland och Schweiz backar från sin kärnkraftspolitik av säkerhetskäl.

 

Efter att kärnkratsverket Fukushima 1 i Japan exploderade har priset på utsläppsrättigheterna i EU ökat, skriver webbtidningen euobserver.com. Detta utsläppshandelssystem är en viktig kugge i EUs arbete att förminska utsläppet av växthusgaser med 20 procent.

 

Tysklands förbundskanslern Angela Merkel meddelar på måndagen att planerna på att förlänga livslängden för landets kärnkraftverk ska skjutas upp i minst tre månader. Även Schweiz ska se över sin på kärnkraft.

Däremot säger Frankrike, vars energiförbrukning kommer mestadels från kärnkraftverken, att händelsen i Japan troligtvis inte kommer att förändra landets tillit och behov av kärnkraft. Italien och Spanien har samma inställning.