EU-valet 2009. Valsedlar i Rydaholms bibliotek.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sossar och moderater förlorade mest i EU-val

Socialdemokrater och moderater har mycket att vinna på ett högt valdeltagande i EU-valet. De mindre partierna gynnas däremot av lågt valdeltagande visar en undersökning.

Statsvetarna Henrik Oscarsson och Per Hedberg har i en bok som utkom i veckan jämfört de svenska EU-valen. De menar att socialdemokraterna i senaste EU-valet skulle haft 29 procent av rösterna och inte de 24,4 procent som blev resultatet om alla s-sympatisörer hade röstat. För moderaterna motsvarar det 22 procent av rösterna och inte de 18,8 procent som blev valresultatet. Även piratpartiet tillhör förlorarna.

– Mobiliseringen av de egna sympatisörerna är med andra ord särskilt viktig i samband med Europaparlamentsval. Det gäller i synnerhet för Socialdemokraterna som är det parti som alltså förlorar mest på den allmänt låga mobiliseringsgraden bland väljarna, skriver Henrik Oscarsson och Per Hedberg.

Folkpartiet och kristdemokraterna har trognare sympatisörer och därför blir effekten att de partierna får ett tydligt bättre valresultat än vad de annars skulle ha haft. I Folkpartiets fall är skillnaden stor: 13,6 procent i valresultat och 10 procent om alla ickeväljare gått till valurnorna. I Kristdemokraternas fall hade röststödet fallit från 4,7 som blev valresultatet till 3 procent, vilket inneburit att Alf Svensson inte skulle ha blivit invald i Europaparlamentet och mandatet hade gått till ett annat parti, antingen Moderaterna, Socialdemokraterna eller Piratpartiet.