Nu ska det snart bli möjligt att påverka EU med tillräckligt många namnunderskrifter

Hoppa till artikelns andra spalt.

Namninsamlingar ska öka EU:s folklighet

Ännu dröjer det minst ett år för de som vill påverka EU med namninsamlingar. Så lång tid kan det ta för medlemsländernas att anta måndagens uppgörelse i Bryssel.

Sent på måndagskvällen kom förhandlare från Europaparlamentet, kommissionen och ministerrådet överens om vilka regler som ska gälla för det så kallade medborgarinitiativet, namninsamlingar som ska tvinga EU-kommissionen att behandla viss fråga.

Annons

Konkret handlar medborgarinitiativet om möjligheten att påverka EU-politiken med hjälp av namninsamlingar. Lyckas en kampanj få ihop en miljon godkända namn spridda över minst sju EU-länder ska EU-kommissionen behandla de krav som namninsamlingen ställt. Det kan i bästa fall leda till att kommissionen lägger ett nytt lagförslag, i sämsta fall blir det en hearing i Bryssel.

Tidigare har kommissionen anklagats för att vilja krångla till kraven för att godkänna en namninsamling. Nu ska en namninsamling godkännas direkt vid registrering och inte efter att den fått ihop 300 000 namn. Vidare kommer kontrollen av namnens äkthet att variera mellan EU-länderna. Här kan det handla om vilka personuppgifter som krävs för att ett namn ska kunna räknas om man ska behöva uppge adress och födelseort eller likande.

Europaparlamentet och ministerrådet kommer före årsskiftet att formellt anta måndagens överenskommelse. Där efter har medlemsländerna ett år på sig att göra de nya reglerna till nationella lagar.