Arkivbild: Namninsamling i Chelsea, Storbritannien.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krav på namninsamlingar mildras

Fler förändringar av så kallade medborgarinitiativ, namninsamlingar för att påverka EU, antogs av EU-parlamentets konstitutionsutskott på tisdagen.

Fler förändringar av så kallade medborgarinitiativ, namninsamlingar för att påverka EU, antogs av EU-parlamentets konstitutionsutskott på tisdagen.

En av nyheterna med Lissabonfördraget som kom för ett år sedan är att medborgarna med hjälp av namninsamlingar ska få EU att ta upp en specifik fråga. Under våren kom EU-kommissionen med ett detaljerat förslag som kritiserades för att vara så krävande att det kanske inte skulle kunna bli några namninsamlingar alls.

I dag väljer konstitutionsutskottet i Europaparlamentet att hörsamma kritiken och föreslår en förenkling av EU-kommissionens krav.

Annons

Kravet att alla som skriver under en namninsamling ska lämna sitt ID-korts nummer eller personnummer stryks. Det ska istället räcka med namn, adress, nationalitet, födelseplats och datum.

Kommissionens förslag att dubbelkolla en namninsamlings legitimitet när 300 000 skrivit under tas bort. En sådan kontroll ska göras redan när en namninsamling registreras menar utskottet. Vidare ska det räcka att undertecknarna finns i en femtedel av EU:s medlemsländer i stället för en tredjedel av länderna.

De som vill organisera en namninsamling ska kunna få information och nödvändig hjälp av EU-kommissionen, föreslår parlamentarikerna.

I kväll inleds förhandlingarna om regelverket kring medborgarinitiativ mellan Europaparlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet om de kommer överens kan parlamentet anta lagen redan i december.