Nu räcker det med ett pass för bosnier och albaner för att resa i EU.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bosnier och albaner slipper visum

Invånarna i Albanien och Bosnien och Hercegovina kan se fram emot en för tidig julklapp i år. Beslutet om att avskaffa visumet för resor till EU väntas träda i kraft bara några dagar innan julafton, efter att beslutet togs av EU:s justitieministrar på tisdagen. EU-parlamentet har redan sagt ja till visumfriheten.

– Vi tycker det är bra och har länge förespråkat det, säger asyl- och migrationsminister Tobias Billström efter mötet i Bryssel.

För ett år sedan fick tre andra länder på Balkan – Makedonien, Montenegro och Serbien – viseringsfrihet. Det ledde till att en stor mängd människor från framför allt Makedonien och Serbien sökte sig till Sverige och andra EU-länder för att söka asyl.

Migrationskommissionär Cecilia Malmström skrev i förra månaden ett brev till inrikesministrarna i Serbien och Makedonien och krävde att regeringarna ingriper. Enligt Malmström utnyttjas visumfriheten i felaktiga syften och visumtvången skulle kunna återinföras. En liknande utveckling vad gäller de två nya länderna som får viseringsfrihet måste undvikas, påpekade ministrarna och kommissionen.

– De här två länderna har sedan i våras genomfört informationskampanjer om rättigheterna men också om begränsningarna som beslutet innebär, sade Cecilia Malmström.

Det svenska justitiedepartementet räknar dock med ett ökat antal asylansökningar från Bosnien som följd av beslutet. Det finns i dag cirka 80 000 människor i Sverige med bosnisk bakgrund, och 50 000 med svenskt medborgarskap.

Men att människor från de här länderna ska behöva söka asyl i Sverige är inte normalt, enligt Billström.

– Viseringsfriheten innebär ju att vi talar om att nivån på mänskliga rättigheter och på korruptionsbekämpningen är acceptabel, så man ska inte behöva söka asyl om man kommer ifrån de här staterna, säger Tobias Billström.

Dagens beslut innebär att alla länder från det forna Jugoslavien har visumfrihet för resor i EU, förutom Kosovo som ännu inte har erkänts som land av fem EU-länder.