Deltagare grips av polis i Moskva vid pridedemonstration 2006.

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Nederlag för rysk homofobi”

Ryssland fälls i Europadomstolen för att ha hindrat demonstrationer för homosexuellas rättigheter. – En grandios framgång, säger Nikolaj Aleksejev, organisatör och gayaktivist.

Att förbjuda demonstrationer för homosexuellas rättigheter är inte nödvändigt i ett demokratiskt samhälle och bryter mot demonstrations- och mötesfriheten. Det anser Europadomstolen för de mänskliga rättigheter om det ryska myndigheternas förbud mot olika pridefestivaler i Moskva genom åren. Domstolen fällde därför Ryssland på torsdagen och gav gayaktivisterna rätt.
– Vi ser detta som ett nederlag för rysk homofobi på alla fronter och en grandios framgång inte bara för homosexuella utanför alla ryska medborgare, säger aktivisten och organisatören Nikolaj Aleksejev till webbsidan Radio Free Europe.

Samma dag som domstolen kungjorde sitt utslag mot Ryssland tillträdde Sergej Sobjanin som ny borgmästare i Moskva. Det finns förhoppningar om att han ska driva en mjukare linje mot de homosexuella än sin nyligen avskedade företrädare Jurij Luzjkov, som kallade gaydemonstrationerna för ett ”Satans verk”.

– Det här är absolut ett framsteg. Vi har sett från andra länder att det har varit väldigt framgångsrikt att vända sig till Europadomstolen. Det har fungerat långsiktigt för HBT-personer att ta den jurdiska vägen. En liknade process sker nu i anledning av att Pridefirandet förbjudits i Moldaviens huvudstad Chişinău, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL till Europaportalen.

Tror du att vi får se en pridedemonstration i Moskva nästa år?
– Ja, det tror jag.