Hoppa till artikelns andra spalt.

Flera krav på Turkiet för EU-medlemskap

Cypern-frågan och yttrande-, press-, och religionsfrihet tillhör områden där Turkiet måste bättra sig inför ett EU-medlemskap, enligt utvidgningskommissionär Štefan Füle.

Det var på ett möte i Bryssel med EU-parlamentariker och turkiska parlamentariker som framsteg och förbättringsområden hos kandidatlandet Turkiet togs upp på tisdagen, skriver Europaparlamentets presstjänst.

Turkiets chefsförhandlare och ansvarige för EU-frågor, Egemen Bağiş, sa på mötet att det är svårt att förklara för turkiska folket varför EU fördröjer medlemskapsprocessen när man anstränger sig för att möta EU:s krav. Han syftade bland annat på folkomröstningen som öppnat upp för en författningsändring som EU efterfrågat.

Füle gav beröm för bland annat folkomröstningen och även för att Turkiet gjort det lättare att sända tv på andra språk än turkiska, men sa att det återstår en hel del arbete när det gäller grundläggande rättigheter.