EU:s tillväxt är överraskande positiv efter starkt halvår för tysk export.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Överraskande uppåt för europeisk ekonomi

Tillväxten i EU ökar mer än beräknat och EU-kommissionen höjer nu sina tillväxtprognoser. Efter att de räknat upp tysk ekonomi ser kommissionen nästan en dubbelt så stor tillväxtökning för det kommande halvåret.

Kommissionen bedömer nu att tillväxten i genomsnitt kommer att bli 1,8 procent i år, jämfört med de 1,0 procent som förutspåddes i maj. Även i euroländerna reviderar kommissionen sin prognos. Nu tror man att den genomsnittliga tillväxten landar på 1,7 procent under 2010, jämfört med 0,9 procent i vårprognosen.
– Den europeiska ekonomin håller definitivt på att återhämta sig snabbare än vårprognoserna förutsåg, sa Olli Rehn, EU-kommissionär med ansvar för ekonomi- och finansfrågor, på måndagen.

Enligt de finansanalytiker Europportalen talat med beror de nya siffrorna framförallt på att kommissionen har räknat upp tysk ekonomi. I maj när vårprognosen gjordes såg det mörkt ut men den tyska ekonomin gick överraskande bra under hela andra kvartalet och växte med 2, 2 procent.
– Ett viktigt skäl till det är att den globala handeln med Kina och Bric-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, reds anm) är uppe på samma nivåer som före den finansiella krisen. För exportnationer som Tyskland och Sverige påverkas ekonomin mycket av att det går bra i andra delar av världen, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.