EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard.

Bild: Foto: European Parliament/Pietro Naj-Oleari.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Klimatförhandlingarna går bakåt

Den senaste rundan av klimatförhandlingarna blev åter ett misslyckande. Möjligheterna att nå ett avtal i Mexiko i december är borta.

Förhandlingarna om ett nytt klimatavtal har nått en ny botten, säger representanter från flera länder efter att en runda av samtal hölls i tyska Bonn i förra veckan. Både utvecklade och utvecklingsländer uttryckte sitt missnöje med resultatet de senaste dagarna. EU:s klimatkommissionär, danskan Connie Hedegaard som ledde delar av det misslyckade Köpenhamnsmötet förra året, menar att förhandlingarna inte leder någonstans
– Om någonting har de gått bakåt. Det finns en stor risk att vi inte lyckas uppnå något i Cancún, sade Hedegaard.

Annons

I december ska världens länder åter träffas för att försöka komma överens om att stoppa den globala uppvärmningen. Men möjligheten att nå ett bindande avtal i Mexiko tycks vara mycket avlägsen. Som bäst kan man där ta ett beslut om när ett avtal ska skrivas under, sade Indonesiens representant Rachmat Witoelar till Jakarta Post efter mötet.

De utvecklade länderna med USA i spetsen anser att stora, men mindre utvecklade länder, som Kina, Indien och Brasilien åtar sig att minska sina utsläpp. Dessa i sin hävdar att den rika världen måste ta ansvar för vad den har orsakat genom historiska utsläpp. Dessa erbjöd därför att minska sina utsläpp i utbyte mot att den rikare världen stod för betalningen.
– Det var tal om enorma summor utan kontakt med verkligheten, sade USA:s representant Jonathan Persing om erbjudandet.

Miljöorganisationer begär nu att regeringarnas representanter gör vad som är möjligt för att hindra uppvärmningen även om ett komplett avtal inte kommer att kunna slutas i Cancún i december.
– Det är viktigt att man rör sig bort från ”allt eller inget”-mentaliteten och gör genombrott i frågor som skogsskydd, anpassning till klimathoten och en inledning av betalningar för detta, sade Gordon Shepherd från Världsnaturfonden WWF.