Connie Hedegaard. Foto: European Parliament/Pietro Naj-Oleari.

Bild: Foto: European Parliament/Pietro Naj-Oleari.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tjeckien till valurnorna

Den danska kommissionären Connie Hedegaard presenterar en rapport om kostnaderna för att minska utsläppen till 2020 och i helgen väljer Tjeckien ett nytt parlament.

På måndag deltar utrikesminister Carl Bildt i ett informellt utrikesministermöte i polska Sopot om det Östliga Partnerskapet. Samarbetet, som inkluderar sex östeuropeiska länder (Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland) inleddes förra våren. Det ska föra EU och partnerländerna närmare varandra i fråga om energisäkerhet, ekonomi och demokrati men inga projekt har inletts än inom samarbetet.

På måndag börjar också ett toppmöte mellan EU och USA som hålls i Madrid. Toppmötet blev mest känt på grund av att USA:s president Barack Obama tackade nej till att komma på grund av det inte fanns tillräckligt många intressanta frågor att diskutera.

På tisdag öppnar det brittiska parlamentet efter valet som hölls den 6 maj. Den nya koalitionsregeringen mellan konservativa Tories och liberala Liberal-Democrats kan då börja sitt arbete på allvar. Den nya finansministern George Osborne ska presentera sin första budget, som väntas bli mycket tuff, den 22 juni Parlamentet öppnas med drottningens tal.

Annons

På tisdag hålls ett konkurrenskraftsråd i Bryssel där handelsminister Ewa Björling deltar. En av frågorna handlar om hur byggprodukter ska standardmärkas. Det finns skiljaktigheter rörande om den ska vara frivillig eller obligatorisk och om små företag ska få undantag från märkningen. Det ska också hållas en politisk diskussion om det nya konsumentskyddsdirektivet. En tredje fråga rör satsningen på miljöbilar som ska bli en viktigt del av den nya EU2020-strategin. Vissa länder vill att EU ska stödja en stor elbilssatsning, medan Sverige med flera andra länder vill se en så kallad teknikneutral satsning.

Den danska klimatkommissionären Connie Hedegaard presenterar på onsdag en rapport om kostnader för att minska koldioxidutsläppen fram till 2020.

På fredag och lördag går tjeckerna till valurnorna för att välja ett nytt parlament. Det socialdemokratiska partiet CSSD leder i opinionsmätningarna och har runt 30 procent av stödet. Det regerande ODS har 22 procent följt av kommunisterna på cirka 13 procent. Nuvarande premiärministern Jan Fischer tillträdde i maj förra året efter att den dåvarande regeringen föll efter en misstroendeomröstning.

På lördag har fackförbund i Portugal planerat demonstrationer i Lissabon mot regeringens ekonomiska politik. Portugals regering lade med stöd av oppositionen fram ett hårt åtstramningspaket för knappt två veckor sedan som togs emot på ett överraskande lugnt sätt.