Tory-ledaren David Cameron leder i opinionsmätningarna inför torsdagens val.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storbritannien går till val

Väljarna i Storbritannien går till valurnorna på torsdag och i Bryssel samlas både parlamentsledamöter och borgmästare från hela Europa för att prata klimat. Läs mer om det i Europa i veckan.

Veckans största begivelse är det brittiska parlamentsvalet som hålls på torsdag. Enligt de senaste opinionsmätningarna är det mycket jämnt mellan socialdemokratiska Labour liberala Liberal-Democrats och konservativa Tory, som dock har ett litet övertag. Möjligheten att inget av partierna lyckas få en egen majoritet i parlamentet är därmed överhängande.

I Europaparlamentet hålls en så kallad minisession i Bryssel på onsdag och torsdag. Ledamöterna ska bland annat rösta om det så kallade köttklistret, eller trombin som det egentligen heter, ska vara tillåtet eller inte. Livsmedelutskottet röstade nej i förra veckan, nu tar hela parlamentet ställning. 

Annons

På grund av askmolnet sköts omröstningarna från förra Strasbourgsessionen upp till denna veckan. Parlamentet ska nu bedöma om EU:s institutioner har skött ekonomin rätt, det vill säga rösta om ansvarsfriheten. Cepol, EU:s polisakademi har bland annat fått kritik inför omröstningen. Ledamöterna ska också rösta om det så kallade Swiftavtalet som EU-kommissionär Cecilia Malmström ska förhandla fram med USA före sommaren. USA:s vicepresident Joe Biden talar i EU-parlamentets kammare på torsdag den 6 maj.

På tisdag träffas borgmästare från hela Europa inom ramen för samarbetet Borgmästaravtalet. Städerna som ingår har förbundit sig att öka energieffektiviteten och få till en renare energiproduktion och energianvändning med syfte att minska sina koldioxidutsläpp med mer än 20 procent till år 2020. Från Sverige deltar Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M).

På tisdag samlas även EU:s transportministrar för ett extrainsatt möte med anledning av flygstoppet orsakat av vulkanutbrottet på Island. Det blir den första gången ministrarna träffas sedan stoppet upphörde.

Den 9 maj firas Europadagen i åminnelse av Schumandeklarationen 1950, det första steget mot skapandet av vad som i dag är den Europeiska unionen. Den uppmärksammas bland annat på Kulturhuset i Stockholm. Utmärkelsen Årets europé delas även ut, i år går den till före detta EU-kommissionären Margot Wallström.