Hoppa till artikelns andra spalt.

Bosniaker och albaner slipper visum

Människor i Albanien och Bosnien-Hercegovina ska kunna resa till EU utan att behöva ett visum i framtiden. Det föreslår i dag Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. Enligt Malmström har länderna gjort tillräckligt stora framsteg med säkrare pass och stärkta gränskontroller för att visumen inte längre ska vara nödvändiga.

Mindre tekniska hinder återstår innan avskaffandet kan genomföras. Det behövs också ett beslut från alla EU-länder och EU-parlamentet innan det kan träda ikraft.

– Att gynna kontakter människor emellan underlättar affärsmöjligheter och gör att medborgare i regionen kan lära känna EU bättre, säger Cecilia Malmström om varför hon föreslår avskaffandet av visumtvånget.

I december förra året avskaffades visumtvånget för tre andra Balkanländer: Makedonien, Montenegro och Serbien. Albanien och Bosnien-Hercegovina lämnades då utanför eftersom kvaliteten på passen ansågs vara för låg. Kommissionen gjorde en ny utvärdering i april och anser att läget har förbättrats.

Att inte Bosnien kunde avskaffa visumtvånget samtidigt som Serbien ansågs vara kontroversiellt eftersom etniska kroater i Bosnien har kunnat resa till EU visumfritt länge. När serbiska bosnier fick samma möjlighet var det bara bosniaker som inte hade samma möjlighet.

Haris Tucaković, sekreterare vid Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige, menar att det är viktigt att samma regler gäller för alla i området.
– EU ska inte arbeta med dubbla standards utan behandla alla lika, säger han.

Han har inte upplevt att det har varit speciellt svårt för bosnier att få visum till EU. Han känner till och med en viss oro för att visumen eventuellt avskaffas.
– Det kan bli problem eftersom fler människor kanske vill flytta därifrån. Landet som det ser ut i dag fungerar inte, säger Haris Tucaković.

De nya reglerna ska gälla för resor till hela EU utom Storbritannien och Irland, som inte är med i Schengensamarbetet, samt för Schweiz, Norge och Island.