Ungerska högerpartiet Fidesz ledare Viktor Orbán efter valsegern i april i år.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frostig relation mellan Ungern och Slovakien

Relationen mellan Slovakien och Ungern blir allt kyligare. En ny lag ger ungrare utanför Ungern rätt till medborgarskap. Det väcker ilska i grannlandet Slovakien där var tionde medborgare är etnisk ungrare.

Samma eftermiddag som den ungerska lagen antogs, kontrade slovakerna med indraget medborgarskap för den som aktivt söker ett annat. I dagsläget är dubbelt medborgarskap vanligt i en del av Europa där gränserna flyttats ett otal gånger. Flera experter Europaportalen talat med säger att den politiska relationen mellan de båda länderna blivit allt kyligare.
– Det här är ju en bilateral fråga mellan de båda länderna. Vi hoppas naturligtvis att de som goda grannar kan prata med varandra, säger ambassadråd Anders Lindgren i slovakiska Bratislava.

Även OCSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har betonat vikten av grannsämja och manat till samtal.
– Att bevilja medborgarskap en masse kan ha en destabiliserande effekt och bör därför motarbetas. Vi uppmuntrar till samtal och det gäller särskilt Ungern och Slovakien som är medlemmar i EU och Nato, sa OSCE:s kommissionär för etniska minoriteter, Knut Vollebæks efter det ungerska lagförslaget.

Vid det ungerska parlamentsvalet i april vann högerpartiet Fidesz på att bland annat lova dubbelt medborgarskap för ungerska minoriteter i grannländerna. Högerpopulistiska Jobbik blev tredje största parti och driver en kontroversiell linje om autonomi i regioner utanför Ungern med stor ungersk befolkning. I oktober är det lokalval och insatta källor tror att Fidesz försöker ta högerpopulisternas frågor för att undvika att de vinner viktiga borgmästarposter.

Slovakiens reaktion har, förutom en historisk bakgrund, också inrikespolitiska förklaringar. De ungerska högerpopulisternas framgångar i valet ger dem vind i seglen även i Slovakien där det hålls parlamentsval i juni. Därför har en del av kritiken riktats mot tidpunkten för det ungerska lagförslaget.
– I Ungern är det här ingen fråga, men vissa kritiska röster har höjts om tajmingen eftersom det är parlamentsval snart i Slovakien, säger Anders Karlsland, ambassadråd i Budapest där den nya lagen antogs med starkt stöd i parlamentet.

De senaste åren har flera lagar i de båda länderna bidragit till en sämre relation. En slovakisk språklag förra året ger böter till den som pratar ungerska i vissa offentliga sammanhang.

För ungrare i diasporan är kravet för medborgarskap att man har ungerskt påbrå och talar språket. Medborgarskapet ger inte automatiskt rösträtt. Enligt den nya slovakiska lagen ska ingen med ungerskt medborgarskap få inneha några politiska uppdrag. De båda medborgarskapslagarna träder i kraft första nästa år.