Annons

David Camerons konservativa parti minskar med tre procentenheter i den senaste opinionsundersökningen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Upplagt för rysare i brittiskt val

Skillnaden mellan regeringspartiet Labour och oppositionen Tories blir allt mindre. Enligt den senaste opinionsundersökningen ligger de två partierna nästan jämsides. Men allt fler britter skulle föredra att inget parti fick egen majoritet.

Det brittiska parlamentsvalet kryper allt närmare. Enligt en opinionsundersökning publicerad i The Times skiljer det nu bara tre procentenheter mellan konservativa Tories och socialdemokratiska Labour. Tories får 36 procent, en minskning med tre procentenheter sedan förra veckan. Labour hamnar på 33 procent, en ökning med en procentenhet. Det tredje partiet, Liberaldemokraterna, ligger kvar på 21 procent.

Tories har under en längre period varit i klar ledning vilket har indikerat ett troligt regeringsskifte efter valdagen den 6 maj. De senaste mätningarna har däremot visar att Labour inte är borträknade.

En annan mätning i The Times visar däremot att allt fler valdeltagare skulle föredra en situation där inget parti får egen majoritet. Det skulle i så fall tving fram en regeringskoalition och kompromiss i brittisk politik. Liberaldemokraterna har sagt sig föredra ett samarbete med Labour framför Tories.

I dagarna presenterades partiernas valmanifest och Tories partiledare David Cameron försökte i ett tal vända det utbredda politikerföraktet till sin fördel.
– Jag tycker att politikerna har behandlat befolkningen illa i omkring 40 år och låtsats att vi politiker har alla svaren. Det är en lögn, det fungerar inte så, sade Cameron som hoppas att siffrorna kommer öka igen efter gårdagens offentliggörande av valmanifestet.

Labour har suttit i regeringsställning sedan 1997 och landets inställning till EU har länge präglats av ett visst motstånd. Om de konservativa vinner valet har de sagt att de kommer strama åt EU-politiken och att det i framtiden kommer krävas folkomröstningar för att godkänna nya EU-fördrag. Storbritanniens konservativa ledamöter i EU-parlamentet har sedan tidigare brutit med EPP-gruppen och bildat en ny grupp tillsammans med andra EU-skeptiker.