Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU i veckan: Laddat för val

Ungern håller parlamentsval och britterna laddar inför valet den 6 maj. Finanskrisen fortsätter att prägla EU:s agenda under den kommande veckan.

I dag, söndag, hålls den första omgången av parlamentsvalet i Ungern. Valet väntas ge en stor framgång för det högerextremistiska partiet Jobbik. Segern väntas dock ta hem av högerliberala oppositionspartiet Fidesz. Den andra omgången av valet hålls 25 april.

Samtidigt pågår uppladdningen inför det brittiska parlamentsvalet som ska hållas den 6 maj. På måndag upplöses parlamentet på begäran av premiärminister Gordon Brown. Men redan nu är valkampanjen i full gång och de huvudfrågor som pekas ut är den ekonomiska situationen i landet och offentlig sektor.

Veckans två första dagar pågår ett toppmöte om kärnsäkerhet i Washington. Där kommer Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy att befinna sig, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesministen Carl Bildt. Målet med mötet är att nå en gemensam förståelse för hotet från kärnvapensterrorism.

Det grekiska dramat fortsätter. Under april och maj månad måste Grekland hantera att lån för runt 200 miljarder kronor förfaller. Europaparlamentets ekonomiutskott diskuterar på onsdag hur finanskrisen påverkat EU och vilka lärdomar som kan dras från situationen i Grekland. Ett informellt möte mellan EU:s finansministrar sträcker sig från fredag till söndag.

EU:s fiskeministrar ska även de mötas på fredag för att diskutera den kommande reformen av fiskepolitiken. För ett år sedan lade den dåvarande kommissionen fram en analys av EU:s fiskepolitik och kommissionen kom tillsammans med ministrarna att fisket i unionen måste bli mer hållbart. Snart väntar ett lagstiftningsförslag på hur fiskereformen ska genomföras.

Under veckan befinner sig flera svenska politiker på Europaforum i Hässleholm. Maud Olofsson ska diskutera hur tillväxt fram till 2020 kan skapas och Birgitta Ohlsson ska prata om EU kommer vara en valfråga i höstens riksdagsval.