Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Browns klavertramp kan kosta röster

Premiärminister Gordon Browns kampanjstrateger sliter sitt hår. Inför den brittiska valkampanjens sista direktsända tevedebatt handlar allt om Browns tabbe i den lilla staden Rochdale norr om Manchester.

Det var när 65-åriga Gilian Duffy, enligt egen uppgift trogen Labour-väljare, mötte Brown som allt gick fel. Premiärministerns strateger har bestämt att han behöver träffa väljarna personligen och Gilian Duffy passade på att fråga om statsskulden, utbildningssystemet och invandringspolitiken, skriver brittiska Telegraph. I det sista ämnet uttryckte sig Gilian Duffy kritiskt om invandringen från de nya EU-länderna.
– Inskränkta kvinna, sa Gordon Brown efteråt. Inte så att Gilian Duffy hörde, men det hördes i mikrofonen från Sky News som han fortfarande hade på sig.

Annons

Sedan dess har kampanjmaskineriet gått varmt. Brown har bett om ursäkt och den besvikna Gilian Duffy sägs ha blivit värvad av PR-byrån Bell Pottinger. Byrån ingår i en företagsgrupp som styrs av Lord Bell, Margret Thatchers favorit i PR-världen. De politiska motståndarna har inte kommenterat händelsen vidare, förutom att de konservativa konstaterade att ”händelsen talar för sig själv”.

Ikväll halv nio brittisk tid ska Brown möta David Cameron och Nick Clegg i valets sista tevedebatt. Temat är ekonomi, Storbritanniens stora utmaning de kommande åren. De Konservativa har medvind i opinionen medan Labour står still och Liberaldemokraterna faller tillbaka, enligt BBC.