Men den nya livsmedelsmärkningen ska konsumenterna kunna se om en vara innehåller transfetter.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Livsmedelsmärkning ska avslöja transfetter

Livsmedelsförpackningar ska få en tydligare märkning av näringsvärde och ursprung, det har ett utskott i EU-parlamentet beslutat. Förslaget innebär ursprungsmärkning av allt kött samt av mängden transfetter.

Konsumenter ska i framtiden få lättare att ta reda på var kycklingen de köper kommer ifrån samt om en vara innehåller transfetter. Detta enligt ett förslag som EU-parlamentets utskott för miljö, hälsa och livsmedelsinformation röstade igenom i tisdags. Förslaget innebär att allt kött måste ursprungsmärkas, även det kött som förekommer i processad mat, och konsumenterna ska även kunna få reda på ursprunget på mejeriprodukter, frukt och grönsaker.

Utskottet enades också om att det ska bli obligatoriskt för livsmedelsförpackningar att tydligt informera om kaloriinnehåll, mängden fett, socker, salt och kolhydrater samt protein, fibrer och eventuella transfetter. Särskilda riktlinjer togs också för att garantera kaloriinnehållets synlighet på förpackningarna.

EU-parlamentariker Åsa Westlund (S) som har varit med och drivit frågan säger till Europaportalen att hon är glatt överraskad över utskottets beslut.
– Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå igenom eftersom det är många som är emot den här märkningen.

Annons

Tror du att den nya märkningen kommer att innehålla för mycket information och förvirra konsumenten?
– Nej, det tror jag inte. Men informationen kommer att vara tydligare och mer pålitlig.

Westlund säger att hon framför allt är positiv till ursprungsmärkningen av både kött och andra varor, samt märkningen av transfetter.
– Det blir en mer ärlig märkning. Ett företag som säljer en vara med hög andel fett kan inte enbart lyfta fram det låga sockerinnehållet för att framstå som nyttigare utan man måste redovisa alla delar, säger Westlund.

Kalori- och näringsvärde ska mätas i 100 gram eller milliliter av innehållet. Förslaget röstades igenom med stor majoritet, efter att ha debatterats i 18 månader. 52 röster för, två emot och fem nedlagda.

Till förmån för den nya märkningen röstade utskottet även ner förslaget om den så kallade trafikljusmärkningen med röda, gula och gröna märkningar. Röd märkning skulle innebära högt innehåll av socker, salt och fett och konsumenterna skulle uppmanas att äta mer av de grönmarkerade produkterna. Märkningen har bland annat rekommenderats av den europeiska konsumentorganisationen BEUC.
– Vi fruktar att kampen mot framför allt barnfetma har lidit ett allvarligt nederlag idag, sade Monique Goyens, BEUC:s generaldirektör, till European Voice som uttryckte besvikelse över utskottets beslut.

Utskottet drar ändå enbart upp generella regler för livsmedelsmärkningen och nationella system kommer att ges utrymme. EU-parlamentet planeras rösta om förslaget i slutet av maj.