Klimatkommissionär Connie Hedegaard.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hedegaard tveksam till bindande klimatavtal

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard är tveksam till om klimattoppmötet i november resulterar i bindande avtal. I en ny strategi uppmanar nu kommissionen EU-länderna att börja genomföra Köpenhamnsavtalet.

Kommissionens är att hålla tempot uppe i klimatarbetet. Klimatkommissionär Connie Hedegaard sade under tisdagen att EU måste föregå som exempel i hur man ska möta klimatmålen och att unionen måste arbeta för att bli den mest klimatvänliga regionen i världen.
– Klimatförändringarna kan endast hållas under kontroll om alla viktiga utsläppsländer vidtar åtgärder, sade Hedegaard.

Kommissionen säger att EU måste börja genomföra avtalet som blev utgången av klimatmötet i Köpenhamn där det fastslås att den globala uppvärmningen ska begränsas till två grader. Även det så kallade snabbstartsbidraget är viktigt att få igång, hävdar kommissionen. Bidraget ska ge 24 miljarder kronor per år till utvecklingsländerna för att förbättra deras möjligheter att bekämpa klimatförändringarna.

Annons

Men Connie Hedegaard säger att det är orealistiskt att några större beslut kommer att tas på nästa stora klimattoppmöte i Mexiko i november.
– Ingen skulle bli gladare än jag om vi kunde få allt färdigt i Mexiko, men med tanke på signalerna från olika stora utsläppsländer tycks det olyckligtvis inte särskilt realistiskt, sade Hedegaard.

Ett nytt avtal skulle träda i kraft 2013 och överta det då utgående Kyotoprotokollet.

EU har åtagit sig att minska utsläppen till 20 procent under 1990 års nivå fram till 2020. Planen är att minska utsläppen till 30 procent om andra stora ekonomier axlar sina delar av ansvaret.