Annons

EU har godkänt genmodifierad knöl.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Genbeslut het potatis i EU

För första gången på tolv år har EU godkänt en genmodifierad gröda. Det är en potatis vid namn Amflora som nu fått klartecken att börja odlas. Kritik mot beslutet lät inte vänta på sig.

Beslutet, som fattades av EU-kommissionen på tisdagen, är kontroversiellt. Bara en genmodifierad gröda har godkänts sedan 1998.

Den ansvarige kommissionären, John Dalli, menade att potatisen är ofarlig.
– Efter en omfattande och noggrann undersökning står det klart för mig att det inte finns några vetenskapliga frågor som kräver ytterligare utvärdering, sade han i en kommentar.

Han påpekar också att Amflorapotatisen kommer att odlas separat från andra grödor. EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, ansåg att potatisen är säker för all slags användning.

Protesterna mot godkännandet kommer från både miljörörelsen och medlemsländerna. Den österriskiske hälsovårdsministern Alois Stöger sade att landet inte kommer att acceptera potatisen. Den italienske jordbruksministern Luca Zaia instämde i kritiken.

Heike Moldenauer, talesman för Friends of the Earth Europe – en av världens största miljöorganisationer – sade i ett pressmeddelande att det är en tråkig dag för Europas medborgare och för miljön.
– Kommissionärens jobb är att skydda konsumenter men har struntat i deras åsikter och säkerhet, sade Heike Moldenauer.

Potatisen kommer inte att ligga bredvid lingonsylten och köttbullarna i de europeiska köken utan endast användas vid tillverkningen av industriell stärkelse till pappersindustrin.

Samtidigt som potatisen fick klartecken godkändes även tre typer av genmodifierad majs för försäljning. Dessa får dock inte odlas i EU.