Annons

Det engelska valet kommer troligtvis att hållas den 6 maj.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiska parlamentsvalet allt osäkrare

Storbritanniens konservativa parti, Tories, faller i opinionen. Nu kryper Tories och det sittande regeringspartiet Labour allt närmare varandra. Tories riskerar därmed att gå miste om en egen majoritet i valet som förväntas hållas i maj.

Det konservativa Tories har under två års tid sett ut att gå mot en klar valseger och därmed avsluta 13 år av Labourstyre. Flera brittiska tidningar rapporterar nu däremot om att stödet för Tories minskat och att partierna ligger närmare varandra än på länge.

Det brittiska parlamentsvalet förväntas hållas den 6 maj och ett antal opinionsundersökningar visar att det nu är osäkert om Tories kommer lyckas vinna en absolut majoritet. En undersökning gjort för tidningen Times säger att Tories nu bara kan hoppas på att vinna med 20 platser, vilket är betydligt mindre än de har räknat med.

Annons

En opinionsundersökning gjord åt tidningen News of the World ger emellertid de konservativa en ledning över regeringspartiet Labour med nio procentenheter, en uppgång med tre procentenheter på två veckor. Det är också första gången på två veckor som Tories lyckas få 40 procent av rösterna, Labour får 31 procent och det tredje partiet, Liberaldemokraterna, 18.

Brittiska parlamentsval måste hållas minst vart femte år och utlyses genom att den sittande premiärministern begär upplösning av underhuset hos drottningen.

Englands premiärminister Gordon Brown har sagt sig vilja hålla kvar landet i Europas kölvatten om han skulle bli omvald och har kritiserat Tories mer kritiska förhållning till EU.

Tories partiledare David Cameron har dock visat sig ha ett starkare stöd bland befolkningen än vad Gordon Brown. 41 procent av befolkningen har i en opinionsundersökning sagt att de tycker det är tid för förändring i England, men de är däremot inte säkra på om förändringen ska innebära att sätta Tories vid makten. Valutgången är således mycket osäker.