Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Veckans europeiska opinioner

Tjeckiens regeringsparti knappar in på oppositionen som tappat en stor del av sitt försprång på bara en månad. I Storbritannien vinner Tories allt mer mark och Tyskland vill ta hem sina trupper fån Afghanistan.

Stort fall för tjeckiska oppositionen
Det tjeckiska oppositionspartiet, socialdemokratiska CSSD, har tappat sex procentenheter av stödet bland befolkningen sedan december. En mätning visar att 28 procent skulle lägga sin röst på CSSD, vilket emellertid fortfarande gör dem till det största tjeckiska partiet.

Det regerande partiet, högerliberala ODS, får 25,5 procent av folkets stöd, en ökning på en och en halv procentenhet, och knappar därmed in rejält på det försprång som CSSD hade på tio procentenheter i december.

Tjeckien måste hålla val senast 28–29 maj meddelade president Klaus på fredagen.
Mätning: 11–18 januari 2010, 1 074 personer tillfrågades. Källa: CVVM.

Brittiska Tories får stor majoritetStorbritanniens konservativa parti, Tories, fortsätter att vara landets största parti. Partiet får 40 procent av de tillfrågades röster, medan regeringspartiet Labour stannar på 24 procent. Därmed ser landet ut att gå mot ett regeringsskifte efter tolv år med Labour vid makten. Nästa brittiska val måste hållas innan 4 juni i år. Det tredje största partiet, Liberaldemokraterna, får 19 procent.

Den konservative ledaren, David Cameron, visar sig också vara den mest populära politiska ledaren. 46 procent av de tillfrågade säger att de uppskattar hans arbete som oppositionsledare. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown får endast 29 procent av folkets erkännande vilket är mindre än Liberaldemokraternas partiledare, Nick Clegg, som kommer upp i 39 procent.

63 procent säger sig ogilla Gordon Brown som premiärminister. Samma siffra för David Cameron är 40 procent och för Nick Clegg 29 procent.
Mätning: 26–27 januari 2010, 2 004 personer tillfrågades. Källa: Angus Reid Public Opinio.

Tyskland vill ta hem Afghanistantrupper
En tredjedel av den tyska befolkningen vill dra hem de nuvarande trupperna i Afghanistan omedelbart. 32 procent av de tillfrågade tycker att soldaterna ska tas hem utan dröjsmål medan 25 procent säger att de ska stanna kvar så länge som det är nödvändigt.

24 procent vill ta hem trupperna i slutet av 2011 medan 14 procent vill låta dem stanna kvar till 2015.

Den 26 januari beslutade Tysklands regering att skicka ytterligare 500 soldater till Afghanistan för att förstärka de civila hjälpinsatserna.
Mätning: 20–21 januari 2010, 1 002 personer tillfrågades. Källa: Forsa/Stern/RTL.

Irländsk opposition i ledning
I Irland har oppositionspartiet Fine Gael (FG) det starkaste stödet bland befolkningen. 32 procent av befolkningen skulle rösta på FG om val skulle hållas idag. Labour skulle bli näst störst med 24 procent medan det nuvarande regeringspartiet Fianna Fáil (FF) bara får på 22 procents stöd.

FF:s siffror visar ändå på en ökning med fem procentenheter sedan augusti förra året medan FG har tappat två procentenheter. Regeringspartiet har fått hård kritik i samband med finanskrisen som drabbat landet hårt. I december tvingades regeringen lägga fram ett sparpaket som var det hårdaste i landets historia, och innebar bland annat sänkningar av de offentliganställdas löner.
Mätning: 19–20 januari 2010, 1 000 personer tillfrågades. Källa: Ipsos MRBI/The Irish Times.

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.