Hoppa till artikelns andra spalt.

Veckans europeiska opinioner

Fransmän är för att människor födda utanför EU och bosatta i landet får rösta i lokalval. Nederländarna är splittrade över truppnärvaron i Afghanistan. Det är jämnt i toppen mellan finska partier och Spaniens två toppolitiker har lågt förtroende. Läs mer om detta i veckans europeiska opinioner.

Fransmännen vill att alla som bor permanent i landet ska få rösta
Människor födda inom EU och som bor i Frankrike har i dag rätt att rösta i lokalval. Nu visar en undersökning att 55 procent av fransmännen vill att även de som är födda utanför unionens gränser ska få rösta i lokalval.

Förra månaden lade franska socialistpartiet, som sitter i opposition, fram ett lagförslag om att även människor födda utanför EU ska få delta i lokalval. Lokalval innebär i Frankrike kommunal-, kantonal- och regionalval.

Mätning: 13 januari 2010, 807 personer tillfrågades Källa: CSA, Le Parisien.

Nederländare kluvna om Afghanistankriget
49 procent av nederländarna stöder landets militära närvaro i Afghanistan, medan 45 procent är emot den. Det betyder att sex procent är osäkra.

I dagsläget har Nederländerna nästan 2000 soldater stationerade i Afghanistan. De flesta i Uruzganprovinsen som ligger i de södra delarna av landet. Totalt har den nederländska armén förlorat 21 man sedan de två första dog i en helikopterkrasch i juli 2006.
Mätning: 30 januari 2010, 1000 personer tillfrågades. Källa: Maurice de Hond.

Annons

De tre största finska partierna ligger jämnt
Om det hade varit val i Finland i dag hade det konservativa Samlingspartiet vunnit med 23,2 procent av finländarnas stöd. Två ligger Socialdemokraterna på 21,0 procent och på tredje Centerpartiet med 20,7 procent.

I dag regerar Centerpartiet med Matti Vanhanen som statsminister tillsammans med Gröna förbundet och Folkpartiet.

Nästa gång Finland går till riksdagsval är 2011.
Mätning: Januari 2010, Telefonintervjuer med 2900 personer. Felmarginalen var två procent. Källa: Taloustutkimus / YLE Radio.

Lågt förtroende för Spaniens Zapatero och Rajoy
Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero leder under första halvåret 2010 det roterande ordförandeskapet i EU. I hemlandet Spanien är dock förtroendet för honom lågt. På en skala från 1 till 10, där 10 är högst förtroende, fick han 4,1. Men han är inte den ende politikern med lågt förtroende, oppositionsledaren Mariano Rajoy fick 4,2 i samma undersökning.

Förklaringar till det låga förtroende kan vara att Spaniens ekonomi har drabbats hårt av finanskrisen och att arbetslösheten ligger runt 20 procent. Nästa gång de två politiska motståndarna går till val är 2012.
Mätning: 2–4 februari 2010, telefonintervjuer med 1000 spanjorer. Felmarginalen var 3,16 procent. Källa: Sigma Dos / El Mundo

Opinionsmätningar som vi återger här är bara några av många som publiceras varje vecka i Europa. Undersökningar kan visa olika resultat även om de sägs mäta samma sak. Opinionsundersökningarna sammanställs av Angus Reid Consultants.