Connie Hedegaard.

Bild: European Parliament/Pietro Naj-Oleari

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Inget klimatavtal före 2012”

EU:s nya klimatkommissionär, danskan Connie Hedegaard, manar EU till mer realism för vad som egentligen kan uppnås i klimatförhandlingarna.

Connie Hedegaard, EU:s nye klimatkommissionär, varnade under gårdagen för att ett bindande klimatavtal kan dröja ända till 2012. Hon talade på måndagen under ett möte mellan EU:s utrikesministrar som hölls bakom stängda dörrar, men en källa nära Hedegaard ska ha sagt att det inte kommer vara möjligt att nå ett bindande avtal förrän vid den förhandlingsrunda som hålls i Sydafrika i slutet av 2011, även kallat COP-17.

Sydafrika är en av de tillväxtekonomier dit också länder som Kina, Indien och Brasilien hör och de spelar en viktig roll i förhandlingarna om ett nytt bindande klimatavtal. Världens industriländer kräver att dessa länder ska ta på sig bindande åtaganden för att minska utsläppen. Men tillväxtekonomierna pekar å sin sida på det historiska ansvar som industriländerna har för de utsläpp som gjorts och hur dessa påverkat den globala uppvärmningen.

Annons

Hedegaard ledde klimatförhandlingarnas första del i Köpenhamn i december förra året, men fick träda tillbaka i och med det stora antalet världsledare som anlände till Köpenhamn. Istället tog danska statministern Lars Lökke Rasmussen över ledningen. Men trots den stora uppslutningen av politiska ledare slutade Köpenhamn i vad som närmast kan kallas ett fiasko. Den överenskommelse som nåddes är frivillig och hittills har endast 55 länder sagt att de ger Köpenhamnsöverenskommelsen sitt stöd.

Nu menar Connie Hedegaard att EU måste bli mer realistiskt i synen på vad som faktiskt kan uppnås.
– Vi behöver veta vad som kan åstadkommas i Bonn, och sedan i Mexiko, och det måste vi komma fram till väldigt uttryckligt, sade Hedegaard till reportrar efter mötet skriver EUobserver.

Efter Köpenhamnsmötet gick mycket av luften ur klimatförhandlingarna och hittills finns bara två nya förhandlingsomgångar inplanerade under året: ett möte i Bonn i slutet av maj, och ett i mexikanska staden Cancun i december. Som följd av bakslaget i Köpenhamn meddelade klimatkonventionens generalsekreterare Yvo de Boer, i förra veckan, att han avgår till sommaren.

Även om Hedegaard varnar för att ett klimatavtal kommer få vänta är den gemensamma EU-linjen utåt att EU ska fortsätta sträva efter resultat under de två förhandlingsomgångar som är inplanerade under 2010.
– EU fortsätter att leda kampen mot klimatförändringarna och försvarar beslutsamt sina positioner. Vi gör nu förbättringar för att nå en bättre överenskommelse i Bonn och i Cancun, sade Spaniens utrikesminister Miguel Ángel Moratinos efter mötet med sina kollegor.