Hoppa till artikelns andra spalt.

Swift och kommissionärsförhör veckans höjdpunkter

EU i veckan: Sista förhöret med den nya EU-kommissionen genomförs på onsdag. Bulgariska Kristalina Georgieva måste bevisa för Europaparlamentarikerna att hon håller måttet. På torsdag röstar EU-parlamentets utskott för medborgarrättigheter om det omdiskuterade Swift-avtalet.

Utfrågningarna av den nya EU-kommissionens ledamöter kommer att slutföras i veckan. På onsdag förhörs den bulgariska kandidaten Kristalina Georgieva, som ersätter Rumiana Zjeleva vars ekonomiska agerande väckte så pass stora frågetecken att hon tvingades dra tillbaka sin kandidatur. Ansvarsområdet som tilldelats Georgieva är internationellt hjälparbete och krishantering.

Klarar sig Kristalina Georgieva igenom det tre timmar långa förhöret kommer Europaparlamentet att rösta om den nya kommissionen den 9 februari.

På torsdag ska Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter rösta om det omdiskuterade Swift-avtalet. Avtalet ger amerikanska myndigheter rätt att ta del av information om EU-medborgares banköverföringar.

Beslutet om Swift klubbades igenom bara några dagar innan Lissabonfördraget trädde i kraft, vilket skulle ha gett Europaparlamentet rätt till medbeslutande. Ilskan från Europaparlamentet lät inte vänta på sig, med anklagelser om att EU-kommissionen och ministerrådet kör över parlamentets rätt att delta i beslutsfattandet.

Omröstningen om Swift sker under ett av flera utskottsmöten som Europaparlamentet har i veckan. På agendan står även att spanska ordförandeskapet ska presentera sina prioriteringar för utrikesutskottet och att det särskilda utskottet som inrättats till följd av finanskrisen ska diskutera hur den ekonomiska krisen påverkar små och medelstora företag.

Under veckan pågår även ”European Women in Power Summit” i spanska staden Cadiz. Kvinnliga ministrar och ledande politiker kommer att vara på plats på onsdag för det informella ministermötet. På torsdagen tar sedan Europeiska kvinnoforumet vid. Representanter från EU:s regeringar, Europaparlamentet, UNIFEM och olika kvinnoorganisationer kommer att diskutera den plan för jämställdhet mellan könen som antogs för 15 år sedan i Beijing och vad som skett sedan dess.

Tills sist hålls på söndag den andra valomgången av presidentvalet i Ukraina. Hårda tongångar mellan huvudkandidaterna har varit genomgående under hela presidentkampanjen. Oppositionsledaren Viktor Janukovytj och premiärminister Julia Tymosjenko är de två kandidater som slåss om presidentposten.

Janukovytj leder i de senaste mätningarna inför valet, och får stöd från närmare 56 procent av ukrainarna medan Tymosjenko stannar på 41 procent. Oavsett vem som vinner valet väntas ett långt efterspel med fuskanklagelser att vänta efter att resultatet står klart.