Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Jordbrukare svänger – röstar ja till EU-fördrag

Irlands jordbrukare har blivit betydligt med positivt inställda till Lissabonfördraget sedan förra årets folkomröstning. En ny mätning visar att 69 procent av jordbrukarna tänker rösta för fördraget.

En ny opinionsmätning visar att 69 procent av Irlands jordbrukare den 2 oktober tänker rösta ja till fördraget. 15 procent har beslutat sig för att rösta nej medan 16 procent ännu är osäkra.

Därmed tycks en stor andel av jordbrukarna ha bytt sida sedan den förra folkomröstningen i juni förra året. Inför den omröstningen sade 40 procent av jordbrukarna att de tänkte rösta ja, medan 33 procent beslutat sig för att rösta nej.

Undersökningen är gjord av Irish Farmers’ Association (IFA) som inför folkomröstningen aktivt tagit ställning för fördraget.
– Vi har direkt kommunicerat med var och en av våra 85 000 medlemmar, säger IFA:s ordförande Padraig Walshe i ett uttalande.

Inför förra årets folkomröstning tvekade IFA in i det längsta om hur organisationen skulle ställa sig till fördraget. Kritik fanns mot hur dåvarande EU-kommissionär Peter Mandelson hanterade WTO-förhandlingarna som då av IFA kritiserades för att ”sälja ut” irländskt jordbruk. Veckan innan folkomröstningen beslutade sig till sist IFA för att säga ja till fördraget, något som väckte sura kommentarer från nejsidan.

Efter förra folkomröstningen visade en EU-undersökning att en majoritet av väljarna beslutade sig under sista veckan för hur de skulle rösta.

Mätningen genomfördes av IFA och statistikbyrån The Red C. 1000 personer tillfrågades.